Navigation Menu+

Over

Historie

Bok Sim Kim werd geboren in Zuid Korea en kwam door correspondentie (Engelse schrijftaal verbeteren) in contact met de urker Pieter Pasterkamp. De rest is geschiedenis.  Na haar trouwen heeft zij in verschillende landen gewoond, zoals Singapore, Brazilië en uiteindelijk in Nederland. Ze heeft zich uiterst sterk bewezen als persoonlijkheid om zich te kunnen redden als eerste vreemde ‘snuit’ op het voormalig eiland Urk.

In de jaren tachtig begon ze haar creatieve carrière door lessen olieverf schilderen te volgen bij atelier DAKA in Assen. Na het jarenlang uitbreiden van de olieverftechniek was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Kim bleef in het platte vlak werken. Ze begon daarna met aquarelleren en volgde lessen zijde schilderen. Bij het zijde schilderen begon ze te experimenteren met het driedimensionale vlak. De zijde zat opzettelijk niet vast in een raamwerk, dit gaf de mogelijkheid tot plooiende stoffelijkheid. Een duidelijke voorbeeld hiervan is het zeegezicht met als water, blauw geplooide zijde en gips in combinatie met natuurproducten als strand. Al was dit één van de eerste uitstapjes naar het driedimensionale vlak, het werk bleef echter beraamd binnenin een lijst.

In dezelfde tijd werd  de vrijheid en ontplooiing in handschrift steeds groter. Het zijde schilderen en aquarelleren gaven een vrijheid in beweging en vorm. Dit komt door de vloeibare eigenschappen van het materiaal en een de noodzakelijk doelgerichte streken die hiervoor nodig zijn. Na jarenlang aquareleren was de tijd daar om driedimensionaal te gaan.  Ze nam in de jaren negentig lessen bij Marie Louise Blaauw en Andre Buis. Hiervan leerde ze diverse keramische technieken, mallen maken, betonbeelden maken en steenhouwen. Mid jaren negentig durfde ze het aan om haar kennis door te geven in lessen beeldhouwen en tekenen en schilderen.  Ze deed dit vanuit verschillende locaties op Urk, ‘het Jeugd’, Wijk 4, de koffiebar en uiteindelijk kwam daar in 2003 de mogelijkheid om haar eigen atelier te openen aan het Nijverheidspad. Verder sloot ze zich in 2000 aan bij de kunstenaarsgroep Atalanta (http://atalantakunstgroep.webs.com/kimpasterkamp.htm)

Naast gerichte workshops maakt ze in haar atelier K.A.L. ( Kims Artes Liberales)  eigen werk. Ze is de eerste die op deze professionele  schaal les geeft. Daarmee kun je wel stellen dat ze een echte pionier is om culturele activiteiten als schilderen en beeldhouwen onder de mensen van Urk te brengen. Het atelier heeft door de jaren heen een functie van platform gekregen. Vanuit het atelier zijn er zowel persoonlijke vooruit gangen geboekt alsmede exposities en culturele activiteiten buiten Urk en de Noordoostpolder voortgekomen. Dat maakt dat cursisten enthousiast worden en ze elkaar inspireren en tot inspiratie zijn.

 

Wie Kim Pasterkamp wat langer kent en ook haar werk weet dat ze nooit stilzit. Haar werk is zeer gevarieerd en uiteenlopend in materiaalkeuze als aquarel, olieverf, zijde, keramiek, klei en steen maar ook in stijlen: realistisch, symbolistisch, impressionistisch expressief. Kim heeft een ‘’stijl’’ die niet in een hokje te duwen is ze blijft steeds zoeken en zichzelf hervinden en hernieuwen. Dit is haar grote kracht  en tevens tegelijkertijd ook haar zwakte. Omdat een beduidend handschrift niet altijd even duidelijk te vinden is in het werk mocht zij in 2009 hierdoor geen eindexamen doen aan de vrije Academie te Nunspeet..In 2010 deed zij opnieuw examen met het beoogde resultaat daarna voldeed ze de masterclass binnen het jaar en volgde een cursus traditioneel kalligrafie schilderen in Zuid Korea dit was 2012.  Kim Pasterkamp blijft zich verder ontwikkelen en geeft haar kennis met een passie en liefde door aan haar cursisten en door haar werk. Laat u zelf eens verrassen.

 

.